Senja Vellonen

”Suomen Taideakatemian koulusta vuonna 1981 valmistunut ja myös Vapaata Taidekoulua käynyt taidemaalari Senja Vellonen (s.1954) on jo pitkään tunnettu mestarillisena akvarellistina, joiden usein isokokoisissa töissä on maaginen tunnelma.

Vellonen on tehnyt jo 1980-luvun alusta lähtien myös ns. taiteilijakirjoja –kyseessä on kirjan muotoon tehty kirjankaltainen uniikkitaideteos, jolla on jo pitkät perinteet länsimaisessa taiteessa, mutta Suomessa ei Vellosen lisäksi tällä alalla ole kovinkaan montaa määrätietoista tekijää. Vellonen kokee taiteilijakirjan ”värien runoudeksi kirjan muodossa”.

Vellonen hallitsee perinteisen maisemamaalauksen tekniikat, mutta hänen teoksissaan on usein elementtejä, jotka saattavat tehdä niistä lähes abstrakteja. Kaikista Islannin kuvistakaan ei aina heti ota selvää, onko kyseessä alaspäin tyrskyävä vesiputous vaiko ylöspäin pursuava geysir. Kohteena tuntuukin väliin olevan veden voima mutta samalla sen herkkyys, läpikuultavuus ja hauraus. Ja mikä tämän kuvaamiseen sopisikaan paremmin kuin vesiväri?”

– Otso Kantokorpi

 


 

Aiemmat näyttelyt:
Senja Vellonen
9.3. – 4.4.2013 | G12 Kuopio

Carpe diem – elä tätä päivää – muistutti jo roomalainen runoilija Horatius 2000 vuotta sitten. Senja Vellosen Roomassa maalaamat akvarellit julistavat myös tätä
epikurolaista elämänohjetta: elämästä tulee nauttia – tässä ja nyt.

Herkät akvarellit mehukkaista rypäletertuista houkuttelevat estottomasti bacchuksen valtakuntaan, tummuvat banaanit muistuttavat elämän katoavaisuudesta ja lopuksi pienet tuohuskynttilät muistuttavat hiljaisella tavallaan siitä, että maanpäällinen vaelluksemme on vain lainaa.

Tähän akvarellein kerrottuun matkaan voi itse kukin nyt osallistua Galleria G12 Kuopiossa avautuvassa näyttelyssä.

Suomen Taideakatemian koulusta 1981 valmistunut Senja Vellonen on ollut uskollinen valitsemalleen tekniikalle. Niinpä hänestä onkin kehittynyt akvarellin
suvereeni taitaja, jonka töissä vesivärin herkkyys yhdistyy yksinkertaisten aiheiden voimakkaaseen tulkintaan.

Vaikka Vellonen lähes poikkeuksetta maalaakin näkemäänsä, jättää hän tilaa myös katsojalle ja tämän omille havainnoille ja tulkinnoille. On sitten kysymys ruusuista, rypäleistä tai vaikkapa uusimmissa töissä esiintyvistä kynttilöistä, ohittavat maalaukset asetelmallisuuden ja  esittävyyden sudenkuopat. Siirtäessään ruusunsa ja rypäleensä lähemmäs abstraktiota onnistuu Vellosen tavoittaa jotain, jota voimme Platonia lainaten kutsua ideaksi havaintomme takana.

Ruusumaalaukset ovat näyttelyn isoimmat työt, ja niissä punaisen eri sävyinä hehkuvat kukat täyttävät paperin ja luovat pinnan, jossa yksittäinen ruusu
menettää merkityksensä ja muuttuu osaksi aistivoimaista kokonaisuutta.

Roomassa maalatuissa rypäleissä ja artisokissa on syksyisen sadonkorjuun ja pimenevien iltojen yltäkylläistä tunnelmaa. Mehukkaat, aistilliset rypäleet vievät ajatukset vääjäämättä bacchuksen valtakuntaan ja suorastaan houkuttelevat avaaman pullon hyvää viiniä.

Vellonen on jo pitkään ollut kiinnostunut valon ja sen vaihteluiden kuvaamisesta akvareilleissaan. Hän on maalannut öisiä maisemia Italiassa, loistavia kristallikruunuja ja nyt viimeksi kynttilöitä.

Vaikka taiteilija kieltääkin kynttilöidensä kristillisen symboliikan, en ainakaan itse ortodoksisessa perinteessä kasvaneena voi siltä välttyä. Varsinkin tuohuskynttilät vievät ajatukseni lapsuuden vigiliaan, missä suitsukkeen makea tuoksu sekoittui tuohusten himmeään valoon ja missä näkymätön ja näkyväinen maailma kohtasivat toisensa.

Hartauden ja hiljaisuuden lisäksi kynttilät symboloivat myös katoavaisuutta. Palaessaan kynttilä kulkee kohti vääjäämätöntä sammumistaan, jonka jälkeen valo
vaihtuu pimeään. Omasta suhteestamme kuolemaan ja tuonpuoleiseen riippuu, onko pimeys lopullista vaiko ei.

Näiden kynttilämaalausten pieni koko korostaa niiden intiimiä ja meditatiivista tunnelmaa.

– Timo Surojegin

Lisätietoja:  G12 HELSINKI, Annankatu 16, Helsinki | www.galleria12.fi | 044 717 7177 | info@galleria12.fi

Taiteilijan teokset taidekaupassa

esillä näyttelyssä
Näytä suosikit

Hae galleriasta

Hae taiteilijaa, teoksen nimeä tai avainsanaa