Markku Pääkkönen

Kuvataiteilija Markku Pääkkönen (s. 1955, Kuhmo) on valmistunut Vapaasta taidekoulusta vuonna 1981. Pääkkönen on tehnyt paljon arkkitehtuuriin sijoittuvia taideteoksia. Pääkkösen töitä on muun muassa arkkitehti Juha Leiviskän suunnittelemissa Männistön kirkossa Kuopiossa ja Hyvän paimenen kirkossa Helsingin Pakilassa.

Pääkkönen on opettanut useissa taidekouluissa ja on yksi Taidekoulu Maan perustajajäsenistä. Taiteilijalle myönnettiin valtion viisivuotinen apuraha vuosiksi 2006–2010 ja valtion ylimääräinen taiteilijaeläke vuonna 2021.

 

Avopokeria väreillä
by OTSO KANTOKORPI

Minua on aina viehättänyt Markku Pääkkösessä Vapaan Taidekoulun modernistisen perinnön – tai ainakin kuvitelman siitä – yhdistyneenä jonkinlaisen ilkikuriseen ITE-asenteeseen, joka tuntuu leimaavan kaikkea hänen tekemistään, vaikka se ulkoisesti vaikuttaisikin äärimmäisen harkitulta ja aina niin komeasti viimeistellyltä. Tästä rakentuu ristiriita, jota on vaikea lähestyä analyyttisesti – siis konkreettisesti sen tektoniikkaa, rakenneosien yhteen liittymistä purkaen.

 

Pääkkönen itse muistelee sitä, miten aikoinaan meni Vapaaseen Taidekouluun miltei vahingossa erään ystävänsä neuvosta. Kun hän tuli Kasarmikadulle, missä koulu tuolloin sijaitsi, hän törmäsi ensimmäisenä Thomas Nyqvistiin, joka tuli vastaan sivellin suussaan. ”Tänne jään”, päätti Pääkkönen heti.

Ja sinne hän jäi – toimien sittemmin koulun opettajanakin. Päästyään ammattiluokalle hän sai heti muutamaksi kuukaudeksi potkut kirjoitettuaan Suomen Sosialidemokraattiin pienen artikkelin koulussa kyteneestä Tommi Mäkelän johtamasta taidekapinasta.

Pääkkönen muistelee koulua hieman kuin uskonnollisena yhteisönä, jossa piti olla ruodussa: ”Taiteellinen identiteetti piti kadottaa ja keskittyä vain hahmottamaan asioita valon ja värin kautta. Se oli ahdistavaa.”

Vuosikymmenten kuluttua Pääkkönen kuitenkin myöntää, että juuri tästä taustasta syntyi oiva työkalu, joka on käytössä vieläkin.

Vapaa Taidekoulu – varsinkin sen klassisemmalta kaudelta, jolloin muun muassa Tor Arne ja Carolus Enckell sekä Kauko Hämäläinen toimivat opettajina – on leimannut varsin voimakkaasti opiskelijansa tietynlaisiksi modernisteiksi. Kun toisaalta miettii juuri näitä opettajia ja heidän tuotantoaan, ei ole vaikea löytää heistäkään niitä poeettisia ulottuvuuksia, joiden soihdunkantajana Pääkkönenkin on tosiasiassa työskennellyt.

Vaikka hänet olisikin helppoa ulkokohtaisesti luokitella modernistiksi, ei hän itse koe asiaa siten. Varhaisissa vastavalotöissä, joita voi pitää hänen läpimurtonaan, hän toki työskenteli sellaisten elementtien kanssa, jotka voidaan mieltää modernismin perusmateriaaliksi, mutta ei hän itsekään tunnu olevan täysin varma: ” Olin modernisti… enkä ollut… ei kun olin…”

Lopulta hän kuitenkin kieltää olevansa modernisti. Perusteetkin löytyvät: ”En ole kiinnostunut kuvapinnan jännitteistä paskan vertaa.”

Hän korostaa sitä, että jokaisessa kuvassa tulee olla tarina. Tässä hän asettuu juuri sen ristiriidan ytimeen, joka minua on viehättänyt.

Kun katson hänen teoksiaan, näyttävät ne juuri siltä kuin hän olisi kiinnostunut kuvapinnan jännitteistä ollen vielä varsin taitavakin siinä. Samalla hän kuitenkin pystyy tekemään sen taikatempun, joka vasta tekee taiteesta taidetta: tuomaan mukaan sellaisia ulottuvuuksia, joita ei rationaalisesti kykene selittämään, ainakaan tyhjentävästi.

Pääkkönen on jo taustaltaan teoriassa tietoinen värien vuorovaikutuksesta, mutta hän itsekin korostaa, että värien kanssa työskentelemisessä ”kyse ei ole tiedosta vaan taidosta ja kompetenssista”. Kyse on siis lukemattomien toistojen tuottamasta kyvystä saada aikaan vaikutus, joka silti saattaa useinkin olla jopa tekijälleenkin yllätys.

Pääkkönen toimii yleensä systemaattisesti ja hän esittääkin, että ”periaatteessa kaikki työni voitaisiin esittää matemaattisina sarjoina.” En ihan usko häntä, mutta ei sillä ole merkitystä, koska sitä esitystä ei kukaan tee.

Yritän samastua. Olen aika hyvä pelaamaan sököä eli avopokeria, jota olen harrastanut ihan oikealla rahalla miltei koko ikäni. Väitän usein, että pelissäni ei ole mukana lainkaan kalkyylia, mutta näin sanoessani tiedän olevani väärässä. Siellä se kalkyyli on taustalla lukuisten toistojen vahvistamana. En vain ole tietoinen siitä.

Hieman paradoksaalisesti juuri tietoisuus on yksi Pääkkösen teemoista. On kuin hän yrittäisi kaivaa tietoisuuden kasvuun ja mahdolliseen muuntumiseen liittyvän henkilöhistoriansa värien kautta esiin.

Tuskin on sattumaa, että hän itse on kirjoittanut: ”Tietoisuuden ongelma on vaivannut minua siitä lähtien, kun kaksitoistavuotiaana kaaduin pyörällä matkalla kouluun Kuhmossa osuusliikkeen baarin edessä.”

Näinhän se todellisuudessa menee. Taideteorioissa voimme lähestyä asiaa puhtaasti, vaikkapa kontemplaation ja tietoisuuden välisessä ristivedossa. Pääkkösen teokset ovat usein sellaisia, jotka ulkoisesti voisivatkin juuri houkutella lähestymään niitä yrittämällä sulkea tietoisuutta pois, jotta ne voisivat omalla kontemplatiivisuuteen houkuttelevuudellaan – sellaisia ne usein ovat – tuottaa jotain ”puhtaan katseen” toteutumisen kautta syntyviä lisäarvoja taidekokemukselle.

Epäilen kuitenkin, että mukana on aina Pääkkösen oman henkilöhistorian kautta syntyneitä ulottuvuuksia. Taustalla ei ehkä siis sittenkään ole systemaattisia tietorakenteita vaan sopiva määrä iddiosynkraattista henkilöhistoriaa. Pääkkösen poetiikan olemassaolon kykenee havaitsemaan, mutta se ei avaudu ihan yksinkertaisten algoritmien hahmottamisella.

Olen koko ikäni ollut kiinnostunut julkisesta taiteesta ja sitä kautta myös taiteilijoiden roolista arkkitehtuurissa. Nykyisenä sievien figuratiivisten muraalien aikakautena olen ollut aiheesta myös koko ajan lisääntyvästi huolestunut. Suomessa olisi ollut osaavaa taiteilijakuntaa tämän suhteen kehittämiseksi, mutta tulokset ovat jääneet varsin laihoiksi.

Pääkköstä edeltävistä taiteilijoista arkkitehtien kanssa on toiminut runsaammin oikeastaan vain Jorma Hautala. Olen keskustellut Hautalan kanssa hänen arkkitehtuurille tekemistään värisuunnitelmista useastikin, ja Hautala ei koskaan unohda mainita sitä, että ne eivät ole varsinaista taidetta kuten hänen muu tuotantonsa.

Tässä suhteessa Pääkkönen on omalta osaltaan edistänyt arkkitehtien ja kuvataiteilijoiden suhteiden syventymistä, eikä hänellä ole mitään vaikeutta pitää näitä töitä myös omana taiteenaan. Yksi syy tähän on varmaan se, että Pääkkönen on löytänyt osaavat yhteistyökumppanit – kuten esimerkiksi arkkitehti Juha Leiviskä, jonka kanssa Pääkkönen toteutti teoksen Männistön Pyhän Johanneksen kirkkoon Kuopiossa vuonna 1992.

Oleellista on se, että taiteilija on prosessissa ajoissa mukana, jolloin teos syntyy aidossa vuorovaikutuksessa, eikä taide ole ainoastaan ulkokohtaista ja jälkikäteistä koristelua. Tästäkin syntyy toistoja ja kompetenssia, mitä Pääkkönen on viime vuosina saanut onneksi hyödyntää uudella Leinelän asuinalueella Vantaalla.

Leinelä on tietoisesti valinnut yleisnimekseen termin ’taideasuinalue’. Näin Pääkkönen on päässyt toteuttamaan alueelle yksittäisten teosten lisäksi jopa ’taiteen yleissuunnitelmaa’.

Hän joutuu tahtomattaankin vanhan tilanteen eteen.

Kun taide menettää optimaalisen katsomispisteensä, hajoaa joka suuntaan osaksi ympäristöään ja myös altistuu sekä päivänkierrolle että pidemmälle vuodenkierrolle, ”taiteellinen identiteetti” muuntuu väistämättä valoksi ja väriksi.

Pääkkönen sulautuu ympäristöön.

Otso Kantokorpi

 

Aiemmat näyttelyt G12:

Markku Pääkkönen
M U I S T I | 25.1. – 13.2.2020 | Galleria G12, Helsinki

Markku Pääkkönen | W/ Kari Grels Petäjä
Simple Al | 17.3. – 12.4. 2018 | G12 Helsinki

Markku Pääkkönen
Minä | 1.10. – 20.10.2016 | G12 Helsinki

Markku Pääkkönen
Sepä se | 4.10. – 23.10.2014 | G12 Helsinki

Markku Pääkkönen
Involuntary | Tahaton | 9.8. – 28.8.2011 | G12 Helsinki

CV

Markku Pääkkönen

ART EDUCATION
Vapaa taidekoulu, Helsinki 1977-81

Lives and works in Helsinki

PUBLIC ART
2018 ”Tiamo, cones”, 3 pcs, led lightning, painted steal, Koivukylänväylä, block courtyard, Leinelä, Vantaa
2018 ”Tiamo, a song of a butterfly” ceramic pigment, digiprint glass, led lightning, Koivukylänväylä, city wall, Leinelä, Vantaa
2017 ”Pitch and conifer” Coloring plan based on Vantaa’s statistics as a ridiculation of the modern Statistics: Vantaa’s timber, Condominium Vantaan Tellervo, Leinelä, Vantaa
2017 ”pihapuu575” glass/shadow work, Leinelä, Vantaa
2015 ”Done” Coloring plan based on Vantaa’s statistics as a ridiculation of the modern Statistics: Vantaa’s jobs by business Condominium Vantaan Vetehinen, Leinelä, Vantaa
2015 ”Change” Coloring plan based on Vantaa’s statistics as a ridiculation of the modern Statistics: Moved to and from Vantaa Condominiums Primavera and Mielikki, Leinelä, Vantaa
2013 ”Waters” Coloring plan based on Vantaa’s statistics as a ridiculation of the modern Statistics: The most prominent rivers in the Vantaa River Basin District and nature conservation areas protected under the Nature Conservation Act Condominiums Vantaan Graniitti and Moreeni, Leinelä, Vantaa
2012 ”Fields” Coloring plan based on Vantaa’s statistics as a ridiculation of the modern, Statistics: Vantaa municipal sports, outdoors sports facilities and sporting activities, Puunhaltijankuja 1 and 3, Leinelä, Vantaa
2011 ”Relations” Coloring plan based on Vantaa’s statistics as a ridiculation of the modern, Statistics: Vantaa women, men, married and divorced, Condominium Gneissi, Leinelä, Vantaa
2009 ”8 minutes” light and glass work, VVO office, Helsinki
2005 ”Kinememearabia”, light and glass work, Arabianranta, Helsinki
2003 ”The Seeds”, altarpiece, The Chapel of Olari, Espoo
2002 ”Gabriel’s Wing”, mural, light/glass art, The Church of the Good Shepherd, Pakila, Helsinki
1999-2002 “Intervals 1 and 2 and 3”, colour scheme for a façade, Kiinteistö OY, Pikipruukki/Poikkikuja (Europan 4), Vaasa
1998 “Angel’s Ladder”, colour scheme for a façade, Mustakivi block of houses, Vuosaari, Helsinki
1992 ”Light, Grace, Consolation”, mural, The Church of St. John, Männistö, Kuopio
1989 ”The King’s Shield: Satis”, painting, relief, Peijas-Rekola Hospital, Vantaa
1987 ”Sisters of Time”, painting, light sculpture, Mikkeli Town Hall Extension
1987 ”One morning I woke up and found myself alone”, mural, light sculpture, The Helsinki Court of Appeal

SOLO EXHIBITIONS
2020 ”Memory”, galleria G12, Helsinki
2018 ”Simple Ai”, galleria G12, Helsinki
2016 ”Minä”, galleria G12, Helsinki
2014 ”Sepä se” , galleria G12, Helsinki
2011 ”involuntary/tahaton”, gallery G12, Helsinki
2005 ”Do Not Forsake Me…” 105 charcoal drawings in Suomussalmi Library, Finland (deposition of the work)
2005 ”Do Not Forsake Me…” 105 charcoal drawings in Street Gallery, Huittinen, Finland
2005 ”Do Not Forsake Me…” 105 charcoal drawings in Roihuvuori Church, Helsinki
2004 ”Transparent wall”, the studio of Alvar Aalto museum, Jyväskylä
2002 Galleria K, Huittinen
2001 Galleria 2, Turku
2000 Järvenpää House, invited by Järvenpää Town Council
2000 Galleria Allinna, invited by Riihimäki Town Council
2000 netgallery proArtists
1996 Galleria Johan S., Helsinki
1995 Promenadi galleria, Hyvinkää
1994 Ruutli galerii, Tarto, Estonia
1993 1995 Deco Galerii, Tallinn, Estonia
1993 Galleria Sculptor, Helsinki
1992 Galleria Vintti, Kuopio
1990 Galleria Bronda
1985 Galerie Artek, Helsinki
1983 Kajaani Art Hall
1982 1984 The Gallery of the Finnish Painters Union
1979 1986 The Gallery of Riihimäki Fine Arts Society

GROUP EXHIBITIONS
2012 Lallukan taiteilijat, Hartola, Maila Talvio salonki
2011 ”Voisitko nähdä näin”, Vapaa taidekoulu 75-v juhlanäyttely, Amos Anderson, Helsinki
2000 ProArtists, Crusell Center, Uusikaupunki
1999 Exhibition of Lallukka Artists in Vanha Kerttu, Sysmä
1999 Exhibition of Lallukka Artists in Gallerie Oljemark
1998 Art School MAA in Pärnu Contemporary Art Museum, Estonia
1998 KUU, Galleria Augusta, Suomenlinna
1996 The Silence of the Earth (MAA), Wäinö Aaltonen Museum, Turku
1995, 1996 Ristmik Project, Tarto, Estonia
1993 The Spirit of the Earth (MAA), Helsinki Art Hall
1992 Tallinn-group, Kioski Galleria
1992 Finland i da’ 92, Stockholm, Sweden
1991,1989,1986,1985,1983,1982 Exhibition of Finnish Artists
1990 Tallinn Architectural Triennial, Tallinn, Estonia
1989 The 125th Anniversary Exhibition of the Artists Association of Finland, Ateneum Art Museum
1989 Curious Road, Helsinki Art Hall
1988 Bosjökloster, Höör, Sweden
1988 Young Finnish Artists, Moscow, U.S.S.R.
1988 Artist as a Teacher, Tampere Art Museum
1988 The Touch, Helsinki Art Hall
1987 Aurora 2, Suomenlinna, Finland
1987 Light and Substance, Helsinki City Art Museum
1987 New Earth Pictures, touring exhibition
1987 The 20th Anniversary Exhibition of Helsinki Artists Association, Helsinki
1986,1980 Young Artists
1986 The 50th Anniversary Exhibition of Vapaa Taidekoulu, Helsinki 1985 and Pori
1983 Down by the River, Pori Art Museum
1983 The Academy of Finland, AKT-83, Ateneum Art Museum
1981, 1983 Regional Art of Greater Helsinki
1981 The Gallery of the Finnish Painters Union, Helsinki
1980 Art-Gall, Pori
1979 Taika Group, Helsinki and Turku
1979 The Union of Finnish Art Associations

AWARDS
2007 1st Prize, (invited entry) the Tapiola Terminal art competition, Espoo
2000 1st Prize (architect Mauri Korkka’s Team), (invited entry) competition for Alakivi Park Project, Myllypuro
1994 Honorary Prize, Road & Environmental Art Competition, Vaasa
1989 Joint 2nd Prize, Peace Memorial Competition, Turku Market Square
1986 Ducat Prize, Young Artists
1986 Honorary Prize for the Sculpture Competition, Hakaniemi, Helsinki
1985 1st Prize, (invited entry) painting competition for the central foyer of The Helsinki Court of Appeal
1983 Second (Honorary) Prize, Colour Scheme Design for exterior walls of Tikkurila Paint Factory
1981 Second Prize, Art Competition for the Community Centre of Helsinki Itäkeskus

GRANTS AND BURSARIES
2006-2010, 1999-2003 The Government Five-year Artist’s Grant
2014,2004, 1997, 1994, 1988, 1985, 1982 Finnish Cultural Foundation
1998 Display Remuneration Grant
1994 Greta and William Lehtinen Foundation
1990-1992 The Government Three-year Artist’s Grant
1988, 1995 Uusimaa County Council
1986 Tuusula County Council
1986 Finnish Cultural Foundation, Uusimaa County Fund
1996, 1993, 1985 Helsinki City Council
1996, 1985, 1983 The Government Project Grant
1983 Paulo Foundation
1982 Alfred Kordelin Foundation

WORK REPRESENTED IN THE FOLLOWING COLLECTIONS
The State Art Collection of Finland, Helsinki Town Council Municipal Collection,
Espoo Town Council Municipal Collection, Mikkeli Town Council Municipal Collection,
Järvenpää Town Council Municipal Collection, Tuusula County Council Municipal Collection, Pori Art Museum, Maire Gullichsen Art Foundation, Vantaa Parish Consortium,Espoo Parish Consortium, Catholic Church of Finland, Nordea, Nokia, Itella, The Union of Technical Employees, Aamulehti, Kiasma, the National Museum of Contemporary Art

TEACHING POSITIONS
Oulu University, Faculty of Architecture, lecturer in Colour Theory 2001-2002
Nordic Art School, Kokkola, lecturer in Colour Theory 1995-2002
Academy of Fine Arts, Helsinki, lecturer in Painting 1989-1990
University of Art and Design, Helsinki, lecturer in Colour Theory 1987-1998
Art School MAA, founder member, lecturer in Painting and Colour Theory 1986-1999, principal 1998-1999
Vapaa Taidekoulu, Helsinki, lecturer 1981-1984

MEMBERSHIPS AND POSITIONS OF TRUST
Member of Finnish Painters Union and Helsinki Artists Association 1981-2015
Finnish Painters Union, member of Board of Management 1986-89
Member of State Art Acquisition Committee 1993-1995

Marrku Pääkkönen

Syntynyt 21.06.1955 Kuhmossa.

OPINNOT
Vapaa taidekoulu 1977-81

Asuu ja työskentelee Helsingissä.

JULKISET TEOKSET
2018 ”Tiamo, kotilot”, 3 teosta, led-valot, maalattu teräs, Koivukylänväylä, korttelin sisäpiha, Leinelä, Vantaa
2018 ”Tiamo, perhosen laulu” keraaminen pigmentti, digiprint-lasi, led-valot, Koivukylänväylä, kaupunginmuuri, Leinelä, Vantaa
2017 ”Pihka ja havu”, Vantaan tilastoihin perustuva värityssuunnitelma modernin ridikulaationa, tilastot: Vantaan puusto, Asunto Oy Vantaan Tellervo, , Leinelä, Vantaa
2017 ”pihapuu575”, lasi/varjo -teos, Leinelä, Vantaa
2015 ”Värkätty” Vantaan tilastoihin perustuva värityssuunnitelma modernin ridikulaationa, tilastot: Vantaan työpaikat elinkeinoittain, Asunto Oy Vantaan Vetehinen, Leinelä, Vantaa
2015 ”Muutos” Vantaan tilastoihin perustuva värityssuunnitelma modernin ridikulaationa, tilastot: Vantaalle ja Vantaalta muuttaneet, Asunto oy:t Primavera ja Mielikki, Leinelä, Vantaa
2013 ”Vedet” Vantaan tilastoihin perustuva värityssuunnitelma modernin ridikulaationa, tilastot: Vantaanjoen vesistöalueen huomattavimmat joet ja luonnonsuojelulain nojalla rauhoitettuja luonnonsuojelualueita, Asunto oy:t Vantaan Graniitti ja Moreeni, Leinelä, Vantaa
2012 ”Kentät” Vantaan tilastoihin perustuva värityssuunnitelma modernin ridikulaationa, tilastot: Vantaan kunnalliset urheilu-, ulkoilu- ja liikuntatilat sekä urheilutoimintaan osallistuneet, Puunhaltijankuja 1 ja 3, Leinelä, Vantaa
2011 ”Suhteet” Vantaan tilastoihin perustuva värityssuunnitelma modernin ridikulaationa, tilastot: Vantaalaisia naisia, miehiä, naimisissa ja eronneita, Asunto oy Gneissi, Leinelä, Vantaa
2009 ”8 minuuttia” triptyykki, mediajulkisivu, taidelasiseinät, VVO-toimitalo, Helsinki
2008 ”Vallan kangastus – abstraktioita ja ornamentteja toiveista ja tilastoista”, Tapiolan bussiterminaali, Espoo, toteutus jäissä
2006 ”Memearabia” Lasi- ja valoteokset, Villa Kine ja Villa Arabia, Arabianranta, Helsinki
2003 ”Siemenet” alttaritaideteos, Olarin uusi kappeli, Espoo
2002 ”Gabrielin siipi” alttaritaideteos, Pakilan Hyvän paimenen kirkko, Helsinki
2002-1999 ”Intervallit 1-3”, julkisivujen värityssuunnitelma, Kiinteistö OY Pikipruukki/Poikkikuja (Europan 4), Vaasa
1998 ”Enkelin tikapuut”, julkisivun värityssuunnitelma, korttelitalo Mustakivi, Vuosaari, Helsinki
1992 ”Valo, Armo, Lohdutus”, seinämaalaus, Männistön Pyhän Johanneksen kirkko, Kuopio
1989 ”Kuninkaan kilpi: Satis”, maalaus, reliefi, Peijas-Rekolan sairaala, Vantaa
1987 ”Eräänä aamuna heräsin ja huomasin olevani yksin”, valoveistos, -maalaus, Helsingin hovioikeus
1987 ”Hetkien sisaret”, maalaus, valoveistos, Mikkelin kaupungintalon laajennusosa

YKSITYISNÄYTTELYT
2020 ”Muisti”, galleria G12, Helsinki
2018 ”Simple Ai”, galleria G12, Helsinki
2106, ”Minä”, galleria g12, Helsinki
2014, lokakuu, ”Sepä se” , galleria G12, Helsinki
2011, ”involuntary/tahaton”, galleria G12, Helsinki
2004, ”Transparent Wall”, Alvar Aalto –museon studio, Jyväskylä
2002, Galleria K, Huittinen
2001, Galleria 2, Turku
2000, Järvenpää-talo, Järvenpään kaupungin kutsumana
2000, Galleria Allinna, Riihimäen kaupungin kutsumana
1996, Galleria Johan S., Helsinki
1995, 1993, Deco galerii, Tallinna, Viro
1995, Promenadi galleria, Hyvinkää
1993, Galleria Sculptor, Helsinki
1994, Rüütli galerii, Tarto, Viro
1992, Galleria Vintti, Kuopio
1990, Galleria Bronda
1986, 1979, Riihimäen taideyhdistyksen näyttelytila
1984, 1982, Taidemaalariliiton galleria
1983, Kajaanin taidehalli

RYHMÄNÄYTTELYT
2012, Lallukan taiteilijat, Hartola, Maila Talvio salonki
2011, ”Voisitko nähdä näin”, Vapaa taidekoulu 75-v juhlanäyttely, Amos Anderson, Helsinki
1999, Lallukan taiteilijat Vanhassa Kertussa, Sysmä
1999, Lallukan taiteilijat Gallerie Oljemarkissa
1998, Taidekoulu MAA Pärnun nykytaiteen museossa
1998, KUU, Galleria Augusta, Suomenlinna
1996, 1995, Ristmik-projekti, Tarto
1996, Maan Hiljaisuus, Wäinö Aaltosen Museo, Turku
1993, Maan henki, Helsingin taidehalli
1992, Tallinna-ryhmä, Kioski Galleria
1992, Finland i da´ 92, Tukholma
1991, 1989, 1982, 1983, 1985, 1986, Suomen Taiteilijain näyttelyt
1990, Tallinnan arkkitehtuuri-triennale, Tallinna
1989, Suomen taiteilijaseura 125 v., Ateneumin taidemuseo
1989, Utelias tie, Helsingin taidehalli
1988, Bosjökloster, Höör, Ruotsi
1988, Taiteilija opettajana, Tampereen taidemuseo
1988, Kosketus, Helsingin taidehalli
1988, Nuorta suomalaista taidetta, Moskova
1987, Aurora 2, Suomenlinna
1987, Valo ja Aine, Helsingin kaupungin taidemuseo
1987, Uudet maan kuvat -kiertonäyttely
1987, Helsingin taiteilijaseura 20 v. , Helsinki
1986, 1980, Nuortennäyttelyt
1986, Vapaa taidekoulu 50 v. , Helsinki 1985 ja Pori
1985, Galerie Artek, HeIsinki
1983, Suomen Taideakatemian näyttely, AKT-83, Ateneum
1983, Varrella virran, Porin taidemuseo
1981, 1983, Suur-Helsingin aluenäyttelyt
1981, Taidemaalariliiton galleria, Helsinki
1980, Art-Gall, Pori
1979, Skjl:n näyttely
1979, Taika-ryhmä, Helsinki ja Turku

PALKINNOT
2007, I palkinto Espoon Tapiolan bussiterminaalin taidekutsukilpailussa
2002, I sija (palkinnoton, ATT, arkkitehti Jukka Turtiaisen työryhmässä) Arabianrannan tontinluovutuskilpailussa
2000, I sija (palkinnoton, arkkitehti Mauri Korkan työryhmässä) Myllypuron Alakiventien ideasuunnitelman kutsukilpailussa
1994, Lunastus Vaasan Tie & Ympäristötaide -kilpailussa
1989, Jaettu II palkinto Turun Kauppatorin rauhanmuistomerkkikilpailussa
1986, Nuorten näyttelyn dukaattipalkinto
1986, Lunastus Helsingin Hakaniemen veistoskilpailussa
1985, I palkinto Helsingin hovioikeuden keskusaulan maalauskutsukilpailussa
1983, II lunastus Tikkurilan väritehtaiden ulkoseinien värityssuunnittelukilpailussa
1981, II palkinto Helsingin Itäkeskuksen monitoimitalon maalauskilpailussa

TOIMINTA TAIDEOPETTAJANA
2000-2002, Oulun yliopisto, arkkitehtuurin osasto, väriopin opettaja
1995-2002, Nordiska Konstskolan, väriopin opettaja
1986-99, Taidekoulu MAA, perustajajäsen, maalauksen ja väriopin opettaja
1998-99, Taidekoulu MAA, rehtori
1987-1998, Taideteollinen korkeakoulu, väriopin opettaja
1989-90, Kuvataideakatemia, maalauksen lehtori,
1981-84, Vapaa taidekoulu, opettaja

TEOKSIA KOKOELMISSA
Suomen valtio, Helsingin kaupunki, Espoon kaupunki, Mikkelin kaupunki, Järvenpään kaupunki, Tuusulan kunta, Porin taidemuseo, Maire GuIlichsenin taidesäätiö, Vantaan seurakuntayhtymä, Espoon seurakuntayhtymä, Katolinen kirkko, Nordea, Nokia, Suomen Posti OY, Teknisten liitto ry, Aamulehti, Kiasma, Eduskunta

JULKINEN TOIMINTA
Taidemaalariliiton ja Helsingin taiteilijaseuran jäsen 1981-2015
Taidekoulu MAA:n kannatusyhdistyksen johtokunnan puheenjohtaja 93-98
Valtion taideteostoimikunnan jäsen 1993-95
Taidemaalariliiton hallituksen jäsen 1986-89
Lallukan taiteilijaklubin hallituksen jäsen 2003-2008

APURAHAT
2020 Taike korona-apuraha
2006-2010, 1999-2003, Valtion 5-vuotinen taiteilija-apuraha
2014, 2004, 1997, 1994, 1988, 1985, 1982, Suomen Kulttuurirahasto
2005, 1998, Näyttökorvausapuraha
1996, 1993, 1985, Helsingin kaupunki
1996, 1983, 1985, Valtion kohdeapuraha
1995, I988, Uudenmaan lääni
1994, Greta ja William Lehtisen säätiö
1990-92, Valtion 3-vuotinen taiteilija-apuraha
1986, Suomen kulttuurirahasto, Uudenmaan rahasto
1986, Tuusulan kunta
1983, Paulon säätiö
1982, Kordelinin säätiö

Taiteilijan teokset taidekaupassa

esillä näyttelyssä
Video
Näytä suosikit

Hae galleriasta

Hae taiteilijaa, teoksen nimeä tai avainsanaa