Sirkka-Liisa Lonka
Kohti synteesiä28.01 - 16.02.2023
Kohti synteesiä | 28.1.-16.2.2023 | Galleria G12
Lähes kuusi vuosikymmentä jatkuneen yhtäjaksoisen työskentelyn jälkeen koin jälleen tarpeelliseksi uudistua taiteilijana. Luonto on ollut aina tavalla tai toiselle läsnä taiteessani mutta nyt sen tulkitsemiseen olen hakenut uudenlaista taiteellista näkemystä ja syventävää ilmaisua.
Aloin maalata teossarjaa ja pohjana työskentelylle etsin matkoillani tekemäni nopeat luonnokset ja kirjaamani muistiinpanot. Nyt vuosia myöhemmin ne antoivat minulle täysin erilaisia viestejä kuin niitä tehdessäni ja maalauksistani karsiutui pois selkeä esittävyys jopa kertomuksellisuus.
Työskentelyni perusajatus on kuin synteesi tapahtumista ja kokemuksista. Uudet maalaukseni sisältävät muistikuvia ja visioita eri maiden ja jopa maanosien luonnosta tekemistäni havainnoista. Olen nyt tavoittamassa aiemmin opiskelemaani kalligrafiaan perustuvan omintakeisen ilmaisun. Työskentelytapa viittaa kalligrafiaan mutta tekniikkana käytän kankaalle maalattua öljyväriä.
Hyödynnän viitteenomaisesti muistumia ja merkintöjä yli kaksi vuosikymmentä kestäneeltä pastellikaudelta, tai niukkoja korsia vaelluksiltani hiekkadyyneillä. Kuumankostea sademetsä antaa minulle nyt täysin erilaisia visioita kuin viettäessäni siellä lukuisa sateisia talvikausia. Nyt mieleeni nousevat enemmän hennot lehtimuodot kuin tummanvihreiden lehvistöjen luomat syvyysvaikutelmat. Monet kokemani asiat kertautuvat nyt mielessäni uudella tavalla.
Nyt jokainen siveltimen veto on merkityksellinen, on se sitten vedetty ohuella ja valuvalla värillä tai yhdellä raskaammalla vedolla. Jokainen hiuksenhieno viiva tai kokonainen viivasto saa oman merkityksensä. Joskus värivalinta voi sävyltään jopa muistuttaa kuluneesta ajasta. Olennaisen etsiminen ja löytäminen on perusta tekemiselle. Teossarjan toteuttaminen on vaatinut harrasta keskittymistä, rauhaa ja aikaa tullakseen näkyväksi.
Taakse katsoen ja uutta luoden asiat voi nähdä elämästä kertovana kuvallisena kokemuksena. Eletty elämä ja pitkäaikainen taiteeseen keskittynyt työskentely antaa täysin toisenlaista perspektiiviä tuotantoon, kun mukana on koko ajan kulkenut innostus työhön, uskallus elää ja kokea sekä tarve ja kyky uusiutua. Tämä on antanut ja antaa edelleen elämälleni merkityksen.
Sirkka-Liisa Lonka, 2023
Kiitokset näyttelyä tukeneelle Suomen Kulttuurirahastolle.
CV
SIRKKA-LIISA LONKA
s.1943 Kouvola, taidemaalari ja –graafikko
Taideopinnot: Kuvataideakatemia (Suomen Taideakatemian koulu) 1963-67, grafiikka 1968. Osallistunut erilaisiin kurssimuotoisiin täydennyskoulutuksiin sekä kotimaassa että ulkomailla. grafiikassa, maalauksessa ja käsintehdyn paperin valmistamisessa. Useita kansainvälisiin taidetyöpajoihin osallistumisia, opinto- ja työskentelymatkoja Euroopassa, Aasiassa, Afrikassa ja Latinalaisessa Amerikassa. Asunut ja työskennellyt talvikaudet vuosina 2005-17 Amatsonin viidakossa Perussa.
Kutsuttuja yksityisnäyttelyitä kotimaassa: mm. Keski-Suomen taidemuseo 1970, K.H. Renlundin taidemuseo 1076, Heinolan taidemuseo 1991, Imatran taidemuseo 1983, Etelä-Karjalan taidemuseo 1985, Nelimarkka-museo 1995, Lappeenrannan taidemuseo 2018, Kouvolan taidemuseo 1993 ja 2019
Yksityisnäyttelyitä ulkomailla: taidemuseoissa ja kulttuurikeskuksissa ovat mm. Dana Plaza Gallery 1988, Abu Dhabi/Arabiemiirikuntien liitto; Pyramid Zone Hall 1988, Fukuoka/Japani; Bulawayo Art Gallery 1999, Bulawayo/Zimbabwe, National Museum, Monuments and art Gallery 1990, Caborone/Botswana; Ahmed Shawki Museum 2000, Kairo/Egypti; Muzeum Narodowe 2003, Gdansk/Puola; Museo de Arte Conpemporáneo 2010-2011, Cuzco/Peru sekä lukuisissa gallerioissa sekä kutsuttuna mm. Tanskassa, Saksassa, Puolassa, Arabiemiirikuntien liitossa, Japanissa, Zimbabwessa, Botswanassa, Perussa, Nicaraguassa ja Egyptissä.
Kansainvälisiä yhteisnäyttelyitä: mm. USA, Romania, Jugoslavia, Puola, Unkari, Hollanti, Zimbabwe ja Malesia sekä Suomen taiteen näyttelyt: Ruotsi, Tšekkoslovakia, Puola, Saksa, Venäjä, Mosambik, Sambia ja Tansania.
Palkinnot: Suomen Taideakatemian koulun piirustuskilpailun I ja II palkinto 1966, Jyväskylän Kesän ensinäyttelypalkinto 1970, Suomen valtion taidepalkinto 1973, Kouvolan kuvataiteilija 2017-2019 Apurahoista tärkeimmät 5-vuotiset taitelija-apurahat vuosina 1984-88 ja 1994-1998
Kunniajäsenyydet: Asociación de Artistas de la Amazonia, Union Nicaragüense de Artistas Plásticos ja Unión de Artesanos y Pintores, Kouvolan taiteilijaseuran kunniajäsen, Taidemaalariliiton, Suomen Taidegraafikoiden liiton, Helsingin taiteilijaseuran jäsen
Teoksia museoiden kokoelmissa ulkomailla: mm. Instituto Cultural Peruano Norteamericano Perussa, Fukunichi News/Japani, Gulf Air/Arabiemiirikuntien liitto, Nacional Museum, Monuments and Art Gallery Botswana, Museo de Arte Contemporéneo/ Nicaragua.
Suomessa mm. Ateneumin, Alvar Aalto museo, Amos Anderssonin taidemuseo, Väinö Aaltosen taidemuseo, K.H. Renlundin taidemuseo, Suomen valtio, Helsingin taidemuseo sekä Kouvolan-, Lappeenrannan-, Imatran taidemuseot.
Julkisia teoksia: mm. ”The World Wall” kansainvälinen seinämaalausprojekti, Los Angeles/USA, Peijaksen sairaala, Porin terveydenhuolto-oppilaitos, Kouvolan lyseo, Itäkeskuksen terveysasema, Elimäen seurakuntakeskus
Hae taiteilijaa, teoksen nimeä tai avainsanaa